Gratis fragt v/ 599 kr. & Levering 1-4 hverdage

Naturvin

Naturvin er ikke blot en drik, det er en filosofi, en livsstil og en hyldest til naturen selv. Oprindelsen af denne vin går tilbage til fortidens traditioner og håndværk, hvor vinproduktion ikke var industrialiseret og kemikalier var en ukendt faktor. Lad os tage et nærmere kig på, hvad naturvin er, hvor den kommer fra, og hvordan den laves.

Vis filtering
Pris
Categories

Viser alle 5 resultater

Naturvin

Naturvin er ikke blot en drik, det er en filosofi, en livsstil og en hyldest til naturen selv. Oprindelsen af denne vin går tilbage til fortidens traditioner og håndværk, hvor vinproduktion ikke var industrialiseret og kemikalier var en ukendt faktor. Lad os tage et nærmere kig på, hvad naturvin er, hvor den kommer fra, og hvordan den laves.

Hvad er Naturvin?

Naturvin er en form for vin lavet med minimal intervention i både vinmarken og vinkælderen. Det betyder, at der anvendes ingen eller meget få kemikalier i dyrkning af vinstokke, ingen tilsætningsstoffer under vinificeringen og minimal filtrering og svovltilsætning. Målet er at lade naturen tage over og lade vinen udtrykke det unikke terroir, eller jordbund, hvor druerne dyrkes.

Hvor kommer Naturvin fra?

Historisk set har naturvin rødder i de ældgamle vintraditioner, hvor vinproduktion var en simpel proces, der involverede gæring af druerne med naturlige gærceller, der findes på skindet af druerne og i omgivelserne. Den moderne naturvinsbevægelse fik dog sit udspring i Frankrig og spredte sig derefter til andre vinproducerende regioner over hele verden.

Hvordan laves Naturvin?

Produktionen af naturvin starter i vinmarken. Her er fokus på økologisk eller biodynamisk dyrkning, hvor der undgås brug af kemiske pesticider og kunstgødning. Druerne høstes ofte manuelt for at undgå skader på drueklaserne.

Efter høsten gennemgår druerne en naturlig gæring, hvor gærceller, der findes på drueskindet og i omgivelserne, starter fermenteringsprocessen. Der tilsættes ikke kunstige gærkulturer, som det ofte ses i konventionel vinproduktion.

Under fermenteringen kan vingården vælge at bruge forskellige metoder såsom karbonisk maceration, hvor hele klaser gæres sammen, eller traditionel gæring i åbne kar. Efter gæringen presses druerne, og vinen lagres ofte på store fade eller endda i amforaer, hvilket er store lerpotter, for at tillade en naturlig modning.

Når vinen er klar til aftapning, filtreres den sjældent og tilsættes kun en minimal mængde svovl, hvis overhovedet. Dette giver mulighed for, at vinen kan udvikle sig videre i flasken og bevare sine naturlige aromaer og kompleksitet.

 

Druer i Naturvin

Naturvinproducenter bruger ofte en bred vifte af druesorter, der trives godt under de givne klimatiske forhold og jordtyper på deres vingårde. Dette kan omfatte både klassiske druesorter som Chardonnay, Pinot Noir, og Syrah samt mere eksotiske sorter som Trousseau, Gamay, og Carignan. Det afgørende for naturvinproducenter er at udtrykke terroir, eller det unikke sted, hvor druerne dyrkes, og dette kan opnås gennem en omhyggelig udvælgelse af druesorter, der bedst afspejler deres terroir.

Hvor finder man de bedste Naturvine?

Naturvinproduktion er blevet et globalt fænomen, og gode naturvine kan findes overalt fra de traditionelle vinproducerende regioner i Europa til de nye vinlande som USA, Australien, og New Zealand. Nogle af de mest anerkendte områder for naturvinproduktion inkluderer:

Beaujolais, Frankrig:

Berømt for sin lette og frugtige Gamay-baserede vine, har Beaujolais også set en stigning i produktionen af naturvine, især fra unge og innovative producenter.

Loire-dalen, Frankrig:

Kendt for sin variabilitet og spændende udvalg af druesorter som Chenin Blanc og Cabernet Franc, er Loire-dalen blevet et centrum for naturvinproduktion, især i områder som Anjou og Touraine.

Friuli, Italien:

Beliggende i det nordøstlige Italien, er Friuli kendt for sin fremragende hvidvin, især baseret på druesorter som Friulano, Pinot Grigio, og Sauvignon Blanc. Mange producenter her har også taget naturvinproduktion til sig med entusiasme.

Californien, USA:

Med sin varierede klima og forskellige jordtyper er Californien blevet et hotspot for naturvinproduktion, især i områder som Mendocino County og Santa Barbara, hvor unge vinmagere udforsker grænserne for traditionelle vinfremstillingsmetoder.

Hawke’s Bay, New Zealand:

Kendt for sine Bordeaux-stil vine, har Hawke’s Bay også set en stigning i naturvinproduktion, især med fokus på druer som Syrah og Chardonnay.